Întrebări frecvente utilizatori

Despre CCR REBAT

CCR REBAT este un sistem de management a deşeurilor de baterii & acumulatori (asigură colectarea şi reciclarea corespunzătoare a acestor deşeuri), care a fost fondat în Germania în anul 1998, iar în România în anul 2010. CCR colectează baterii uzate în 13 ţări ale UE şi are astfel o contribuţie majoră la protecţia mediului înconjurător.

Cum funcţionează sistemul CCR REBAT?

Producătorii/importatorii de baterii care s-au afiliat la sistemul CCR REBAT plătesc o taxă pentru fiecare baterie vândută în România. Cu ajutorul acestei taxe se finanţează colectarea şi valorificarea, astfel încât consumatorii finali să poată returna bateriile uzate gratuit. 
 

Unde se pot preda bateriile şi acumulatorii uzaţi?

Bateriile şi acumulatorii pot fi returnaţi gratuit în toate magazinele în care aceştia se pun în vânzare. 
 

Unde se pot preda acumulatorii auto uzaţi?

Acumulatorii auto trebuie returnaţi la punctele de vânzare de unde au fost achiziționați. Vânzătorul este obligat să asigure intrarea acestor deşeuri în circuitul de reciclare.

Vânzătorul este obligat să aplice o garanţie denumită "sistem depozit" - prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unei baterii şi/sau a unui acumulator pentru autovehicul, plăteşte vânzătorului un depozitl de 10% din preţul de vânzare. Această sumă îi este rambursată atunci când bateria şi/sau acumulatorul uzat cu electrolitul în el este returnat persoanelor juridice care comercializează baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule. Deci la returnarea bateriei uzate, această garanţie este returnată de către punctul de vânzare.
 

Ce se întâmplă cu bateriile după ce au fost colectate?

După ce bateriile au fost colectate de către CCR REBAT, acestea sunt transportate în centre speciale de valorificare.  Aici, bateriile sunt sortate în funcţie de sistemul chimic şi valorificate.  În cursul valorificării bateriile sunt descompuse în metalele care le compun şi care sunt apoi returnate industriei prelucrătoare de metale. In baterii se găsesc următoarele metale reciclabile:

  • zinc
  • mangan
  • fier
  • nichel